ESCO finanszírozás

A költségvetési intézmények és önkormányzatok részére nyújtott szolgáltatásunk speciálisan az energiagazdálkodásban elterjedt harmadik feles finanszírozást jelenti. Az ESCO finanszírozás lényege, hogy egy külső cég olyan műszaki és pénzügyi szolgáltatást nyújt a végfelhasználó részére, mellyel az energiafelhasználás területén végrehajtott fejlesztések megvalósítása visszatérítendő formában az energia-megtakarítás függvényében valósul meg.

A hazai ESCO-k jellemzően az alábbi energetikai területeken vannak jelen:

  • Köz- és beltéri világításkorszerűsítés;
  • Fűtéskorszerűsítés;
  • Ipari és távhő korszerűsítések.

Az ESCO konstrukciót azoknak az önkormányzatoknak és költségvetési intézményeknek ajánljuk, melyek rendelkeznek alacsony energiahatékonyságú intézményekkel és pályázati forrásból nem tudják azokat felújítani, illetve akiknek egy-egy önerőből elindított energetikai jellegű beruházás megvalósítása komoly likviditási problémát jelent.

Az ESCO eredményeként a végfelhasználó intézmények és a piaci szereplők olyan stabil működésikörnyezetben vehetnek igénybe illetve nyújthatnak szolgáltatásokat, mely elősegítheti azüzletileg kölcsönösen előnyös hosszú távú együttműködést.

ESCO konstrukciók változatai a következőek:

  • Harmadik feles finanszírozás - esetén az ESCO mint harmadik fél nyújtja aberuházáshoz szükséges külső finanszírozást, ugyanakkor nem nyújt üzemeltetési éskarbantartási szolgáltatásokat, így azok díja nem terheli a konstrukciót.
  • Tartós bérlet / operatív lízing – keretében a szolgáltatás a korszerűsítésmegvalósítására, és a felújított rendszer bérletére terjed ki.
  • ESCO – teljes körű korszerűsítéssel kapcsolatos műszaki és pénzügyi szolgáltatás,ahol az ESCO vállalja műszaki tervezést és engedélyeztetést, a kivitelezést, az üzemeltetést és karbantartást, illetve ezentevékenységek finanszírozásánakmegszervezését.

A hazai ESCO tapasztalatok alapján a következő előnyöket lehet kiemelni:

  • a beruházás energia megtakarításból valósul meg, szolgáltatás keretében, ígynem növeli az intézmény eladósodottságát.
  • több elem (tervezés,beruházás, finanszírozás, üzemeltetés) integrálásán keresztül jelentősenleegyszerűsíti a közbeszerezési eljárást,
  • képesek jelentősárengedmények elérésére a beszállítóikkal és bankokkal szemben.

Amennyiben állami támogatás nélkül energiahatékonysági projekt megvalósítását tervezi, Ügynökségünk munkatársai segítenek megtalálni az Önök számára legelőnyösebb finanszírozási lehetőséget.

Ügynökségünk kiemelt feladatának tekinti az ESCO konstrukció keretében megvalósuló fejlesztések magas színvonalú kivitelezését és szakmai koordinálását. A megvalósítás során olyan kivitelező cégekkel kívánunk együttműködni, melyek szervezetünkhöz hasonló elveket vallanak. Együttműködési szándékát ide kattintva az adatlap kitöltésével jelezze munkatársaink felé legkésőbb 2016. július 15-ig.