Social Electricity

Mi az a Social Electricity?

Social Electricity kezdőlapEgy olyan közösségi energiafelhasználást elemző alkalmazás, mely lehetővé teszi, hogy a lakossági fogyasztók nyomon követhessék egyéni fogyasztásuk alakulását, és egy online közösség tagjaként együttműködhessenek a többi fogyasztóval érdekében. A Social Electricity számos, az egyéni energiagazdálkodást támogató funkcióval rendelkezik. A havi fogyasztás alakulását diagramok szemléltetik, a felhasználó ugyanakkor azt is megvizsgálhatja, hogy adott havi fogyasztása hogyan oszlik meg az egyes háztartási elektromos készülékek fogyasztása szerint.

 

Háztartási fogyasztási eszközökAz alkalmazás egyik legnagyobb előnye az egyéni fogyasztási adatok összehasonlítása. Ugyanakkor az összehasonlítás anonim módon történik, mely biztosítja a felhasználói adatok védelmét. A felhasználók fogyasztási adatai alapján összesített fogyasztói rangsorok készülnek, így a felhasználó megtekintheti, hogy fogyasztása hogyan viszonyul a többi lakos fogyasztásával. A ranglisták elkészíthetőek lakóhely, vagy akár országos szinten is. Annak érdekében, hogy a ranglistán jobb helyezést érjen el, a fogyasztó megtakarítási célokat tűzhet ki az elkövetkező hónapokra, melyek megvalósítását diagramok és ábrák segítségével nyomon követheti. A fogyasztó energia megtakarítási célkitűzéseinek teljesítését energiafogyasztási tippek, online tananyagok és videók segítik. A felhasználók összesített fogyasztási adatai városok szerinti bontásban, országos ranglistákon is megtekinthetőek. Az alkalmazás ma már szerte Európában elérhető, ezért az adatok összehasonlítása széles körben elérhető. Megtekinthetőek a legzöldebb (legalacsonyabb energiafogyasztással rendelkező) városok és országok, valamint a felhasználók „zöld ismerősöket” szerezhetnek, akikkel együttműködve csökkenthetik energiafogyasztásukat.

A Social Electricity egy Facebook alkalmazásként indult el a ciprusi lakosok számára 2012-ben. Ugyanebben az évben elnyerte a Nemzetközi Távközlési Unió által szervezett 2. Green ICT Application Challenge első díját. Az ingyenes alkalmazás azóta saját weboldallal rendelkezik, és az angol nyelven kívül további hét nyelven is elérhető. A weboldal magyar nyelven, a LENERG Energia Ügynökség közreműködésével, 2015 októberétől érhető el itt, mely segít kényelmesebbé tenni az alkalmazás használatát a magyar felhasználók számára is.

A weboldal és funkciói, néhány lépésből álló regisztrációt követően vagy a Facebook-on történő bejelentkezést követően azonnal elérhetővé válnak.

Legyen részese Ön is az európai lakosok energiatudatos közösségének! Ismerje meg az egyéni energiagazdálkodás alapvető módszereit a Social Electricity alkalmazáson keresztül!

Hasznos linkek: Social Electricity a Facebook-on: https://www.facebook.com/SocialElectricity

Social Electricity Online Platform (SEOP) projekt: http://www.seop-project.eu/