Napelem, szigetelés, ablakcsere - átírták az ingyenhitel szabályait

Néhány szó az érintett pályázatokról

A lakosságnak szóló, energetikai korszerűsítést támogató pályázatok teljes keretösszege 115 milliárd forintot tesz ki, amelyből közel 24 ezer lakóépület korszerűsítése valósulhat meg országszerte. Pest megyében (VEKOP-5.2.1-17) 3 ezer, a többi 21 ezer pedig azon kívüli régiókban, országszerte (GINOP-8.4.1/A-17). A pályázatok részleteiről korábbi cikkünkben számoltunk be. 

Fontos, hogy a nulla százalékos kamatú hitelt természetes személyek, társasházak és lakásszövetkezetek igényelhetik. A felhívások keretében napelemre, ablakcserére, hőszigetelésre és egyéb energiahatékonyság javítására szolgáló tevékenységre lehet támogatást kérni. Családi házak esetében maximum 10 millió, társasházaknál lakásonként maximum 7 millió forint igényelhető, akár húsz éves futamidővel.

 

Lássuk a pályázatok könnyítéseit, módosításait

Számos, az ügyfelek számára kedvező módosítást hajtott végre a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) és a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) az európai uniós forrású, lakossági energiahatékonysági hitelprogramok kapcsán. Az MFB Pontokra érkező igények értékelését követően módosították, illetve pontosították a termékdokumentációt, illetve az eljárási rendet annak érdekében, hogy a piaci feltételeknél jóval kedvezőbb hitelt könnyebben és egyszerűbben igényelhessék az ügyfelek.

A termékleírásban történt fontosabb módosítások 

 • Természetes személy hiteligénylő esetén a 2 millió forint kölcsönösszeget elérő, vagy azt meghaladó kölcsön esetén az elvárt fedezettség mértékét csökkentették, mégpedig a tőkekitettség 70%-áról 50%-ára.
 • A hiteligénylőknek lehetőségük van a lakástakarék-pénztári megtakarításokat a kölcsön elő- vagy végtörlesztésére felhasználni.
 • Az energetikai tanúsítványnak CO2 kibocsátási értékeket is tartalmazniaszükséges.
 • A társasházi és lakásszövetkezeti hiteligénylő az épület közös használatú gépészeti rendszereinek korszerűsítésére vagy cseréjére nem igényelhet hitelt, hiszen ez a szabály törlésre került.
 • A fent említett hitelprogramokra nem vonatkoznak a tájékoztatási és nyilvánossági kötelezettségek.
 • Egyes indikátorok mértékegységében történtek változtatások, a futamidőre vonatkozóan kiegészítés történt, illetve egyéb technikai jellegű változásokat is végrehajtottak.

Az eljárási rendben történt fontosabb változások 

 • Törlésre került az a szabály, amely szerint a korszerűsítés tárgyát képező ingatlanokra vonatkozóan azok rendeltetésszerű használatát fűtési célú energiaszámlákkal igazolni szükséges. Ez azt jelenti, hogy nincs szükség energiaszolgáltató által kiadott havi számlára, éves elszámoló számlára, továbbá a nem energiaszolgáltatótól vásárolt tüzelőanyagok esetén a tüzelőanyag beszerzését alátámasztó számlára, szerződésre sem a hitelkérelem benyújtásához.
 • Lehetővé tették, hogy a hiteligénylő a projekt megvalósításához más, vissza nem térítendő támogatást is felhasználhasson.
 • A hitelkérelem benyújtását megelőzően megkezdett beruházás esetében a 180 napnál korábban kiállított számla is elfogadható (eddig 180 nap volt a korlát).
 • A részleges homlokzatszigetelés is támogatható, vagyis a hitel felvétele esetén már nem szükséges a lakóépület összes homlokzati síkjának szigetelése.
 • Rögzítették az eljárási rendben is, hogy a hiteligénylőknek lehetőségük van a lakástakarék-pénztári megtakarításokat a kölcsön elő- vagy végtörlesztésére felhasználni, illetve az energetikai tanúsítványnak CO2 kibocsátási értékeket is tartalmaznia kell.
 • Természetes személy hiteligénylő és több igényelt kölcsön esetén módosultak az ingatlanbiztosíték bevonásának szabályai (összeszámítási szabályt fogalmaztak meg).
 • A társasház és lakásszövetkezet hiteligénylők esetében a 90 napon túli közösköltség-tartozással rendelkezőkre eső hitelrész finanszírozhatóságára vonatkozó szabály módosult; a követelésen alapított zálogjogra, mint biztosítéki formára vonatkozó technikai szabályok bemutatásra kerültek, az osztatlan közös tulajdon megfogalmazása pontosításra került, illetve további technikai jellegű változások is történtek.

A módosítások 2017. szeptember elsején lépnek életbe.

Amire figyelni kell a folyamatban lévő hitelkérelmek esetében 

 • A már benyújtott, azonban még el nem bírált hitelkérelmek vonatkozásában minden esetben az új szabályokat kell alkalmazni.
 • Amennyiben a hiteligénylő hitelkérelme pozitívan került elbírálásra, azonban a szerződés megkötésére még nem került sor, akkor az igénylő kérése szerint az eredeti bírálatnak és szabályoknak megfelelően, vagy az új feltételek szerint lehet a kölcsönszerződést megkötni.
 • Korábbi feltételek alapján már megkötött kölcsönszerződések esetében az adós jogosult a szerződés módosítását kezdeményezni, amelyre már a meghatározott (adott esetben kedvezőbb) új feltételek alkalmazandók.

A hivatalos pályázati oldalon már elérhető mindkét felhíváshoz (GINOP-8.4.1/A-17VEKOP-5.2.1-17) tartózó közlemény, mely részletesebben kifejti a hitelprogramok dokumentációiban történt módosításokat.

Forrás: www.portfolio.hu