Hírek

Nemzetközi peer review, Hajdú-Bihar megye, Debrecen, 2017. december 4-7. A LENERG Energiaügynökség Nonprofit Kft. december 4-7. között Debrecenben rendezte meg 7 ország részvételével (Egyesült Királyság, Olaszország, Bulgária, Spanyolország, Németország, Románia és Magyarország) a soron következő COALESCCE peer reviewt.
A modern társadalom és gazdaság hatalmas mértékű igényeinek kielégítése miatt természeti erőforrásaink és energiahordozóink egyre szűkösebb mértékben állnak rendelkezésünkre. Mindennek következtében nem csupán energiaellátásunk, hanem Földünk éghajlatának és ökoszisztémájának állapota is veszélybe került. A visszafordíthatatlan természeti károk és a társadalmat is negatívan érintő hatások mérséklése érdekében nélkülözhetetlenné vált a fogyasztás mérséklése és strukturális átalakítása, az ehhez szükséges aktív és tudatos társadalmi szerepvállalás foganatosítása.
Mintegy tizenöt gyógyfürdő képviselőjének részvételével tartottuk meg az első, termál- és gyógyfürdők korszerűsítésére biztosítható ESCO finanszírozással kapcsolatos régiós Infónapunkat, melyet közösen szerveztünk a Termál-Egészségipari Klaszterrel. Az infónap célja volt, hogy a hazai gyógy- és termálfürdők energetikai korszerűsítésének, fejlesztésének, gazdaságosabb üzemeltetésének finanszírozására adjon tájékoztatást.
Könnyítés a természetes személyeknél, hogy a 2 millió forintot elérő, vagy meghaladó kölcsön felvétele esetén az elvárt fedezettség mértékét csökkentették, illetve a korszerűsítés tárgyát képező ingatlan rendeltetésszerű használatát már nem kell fűtési célú energiaszámlákkal igazolni. Szintén kedvező módosítás, hogy a lakástakarék-pénztári megtakarításokat a kölcsön elő- vagy végtörlesztésére is felhasználhatják az ügyfelek.
Az ESCO finanszírozás lényege, hogy a megrendelő önerő nélkül, az energiahatékony rendszer megtakarításaiból fizeti ki a beruházás költségét a finanszírozó, úgynevezett ESCO vállalatot. Az ESCO egy betűszó, mely azt jelenti: Energy Serving Company (Energetikai szolgáltató vállalat) vagy Energy Saving Company (Energiamegtakarító vállalat).
A mintegy 25 együttműködő partner által megalapított platform előzménye, hogy a klímaváltozás jelentős hatást gyakorol a gazdasági életre és az életminőség alakulására. Ez a hatás inkább kedvezőtlen, ezért környezetvédelmi beavatkozások szükségesek. Az egyik ilyen jelentős beavatkozás, az üvegház hatású gázok emissziójának csökkentése.
Közeleg az első határidő, ami minden gazdálkodó szervezetet érint: 2017. június 30-áig ugyanis - vállalati nagyságtól függetlenül - mindenkinek kötelező bejelenteni a kiválasztott a energetikai szakreferenst a MEKH felé.
A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal honlapján elérhető információk alapján 2017. június 30-áig maradt ideje a kötelezetteknek arra, hogy bejelentsék az energetikai szakreferenst, illetve a szakreferens elkészítse az éves jelentést.
Holnap lesz a Föld napja! És hogy ne csak beszéljünk a környezetvédelem fontosságáról, úgy döntöttünk aktívan szeretnénk is tenni érte. A mai napon elültettünk nyolc juharfát, melyek az elkövetkezendő tíz évben, várhatóan 224.000 kg oxigént fognak termelni.
2017. április 6-én és 7-én, Alsómocsoládon szerveztük meg a „Mintaprogram a minőségi időskorért” című projekt zárókonferenciáját Alsómocsolád Község Önkormányzatával közösen. A konferencia célja volt: a jó gyakorlatok és innovatív módszerek bemutatása az idősgondozásban, illetve a legújabb tapasztalatok, trendek és eredmények értékelése és megvitatása