Galéria

Nemzetközi peer review, Hajdú-Bihar megye, Debrecen, 2017. december 4-7. A LENERG Energiaügynökség Nonprofit Kft. december 4-7. között Debrecenben rendezte meg 7 ország részvételével (Egyesült Királyság, Olaszország, Bulgária, Spanyolország, Németország, Románia és Magyarország) a soron következő COALESCCE peer reviewt.
Mintegy tizenöt gyógyfürdő képviselőjének részvételével tartottuk meg az első, termál- és gyógyfürdők korszerűsítésére biztosítható ESCO finanszírozással kapcsolatos régiós Infónapunkat, melyet közösen szerveztünk a Termál-Egészségipari Klaszterrel. Az infónap célja volt, hogy a hazai gyógy- és termálfürdők energetikai korszerűsítésének, fejlesztésének, gazdaságosabb üzemeltetésének finanszírozására adjon tájékoztatást.
Holnap lesz a Föld napja! És hogy ne csak beszéljünk a környezetvédelemről, hanem tegyünk is érte, a mai napon szerveztünk egy kisebb faültetést, a Campus területén. Nyolc fát ültettünk el, melyek az elkövetkezendő tíz évben, várhatóan 224.000 kg oxigént fognak termelni. A faültetésben segítségünkre volt Prof. Dr. Csernoch László, a Debreceni Egyetem tudományos rektorhelyettese.
Lezárult a "Mintaprogram a minőségi időskorért" című hiánypótló projekt. Áprilisban tartottuk a projekt zárókonferenciáját, melyen több mint száz érdeklődő vett részt.
2017. március 10-én tartottuk meg Energia Café elnevezésű rendezvényünket, melyre közel 25 társasház közös képviselője látogatott el. A rendezvény keretében bemutatásra került a GINOP-8.4.1/A-17 Lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia felhasználásának növelését célzó hitelprogramban rejlő lehetőség. A GINOP-8.4.1/A-17 programban közel 105,2 milliárd forint forrás elérhető, mely forrást 2017. április 24-től folyamatosan lehet lehívni. A rendezvény egyik kiemelt célja, hogy ebből a forrásból minél több Hajdú-Bihar megyei társasház és lakásszövetkezet tudjon részesülni.
2016. november 23-án szerveztük meg a "A jövő megoldásai" elnevezésű, kifejezetten az önkormányzatok, egyetemi kutatók, kutatócsoportok és a gazdasági szereplők számára kialakított információs napunkat. Az információs nap, a nemzetközi „Open days” rendezvény regionális társeseménye volt. A rendezvény keretében bemutatásra kerültek a közvetlen brüsszeli forrásokban / Horizont 2020 / rejlő lehetőségek és az energetikai ESCO finanszírozás, mint megoldás a vissza nem térítendő uniós támogatások mellett. Sor került a "BrainFactory” nemzeti forduló díjátadójára is, ahol a beérkezett ötletek első három helyezettjét jutalmazták. A nyertesek: Kövesligeti Eszter, Paku Ákos, Hausberger János A díjat átadta: Vámosi Gábor - ügyvezető, INNOVA Észak-Alföld Nonprofit Kft.
Az MTA Debreceni Területi Bizottsága (DAB), a Hajdú-Bihar, a Szabolcs-Szatmár-Bereg és Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kereskedelmi és Iparkamara és az INNOVA Észak-Alföld Regionális Fejlesztési és Innovációs Ügynökség közösen Észak-Alföldi Innovációs Díj pályázatot hirdetett az innovatív technológiában és/vagy termékfejlesztésben kiemelkedő vállalkozások számára. A nyertes pályázók részére Urbán Lajos (Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kereskedelmi és Iparkamara), Vámosi Gábor (INNOVA Észak-Alföld Regionális Innovációs Ügynökség), Szabó Péter (Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara), Gergely Pál (MTA DAB ) és Sziráki András (Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kereskedelmi és Iparkamara) a mai napon adták át az elismeréseket.
Ahogy arról már egy korábbi hírünkben is beszámoltunk, Alsómocsolád Község Önkormányzatával, az Alsómocsoládért Alapítvánnyal és a Norvég Felnőttoktatási Szövetséggel közösen valósítjuk meg a „Mintaprogram a minőségi időskorért” c. projektet, a Norvég Pénzügyi Mechanizmus támogatásával. A projekt egy újabb mérföldkőhöz érkezett: 2016. október 3-4-én egy kreatív worskshopot szerveztünk, melyet október 5-6-án egy nemzetközi konferencia követett.
2016. október 5-én és 6-án, Bikalon, a Puchner Kastélyszállóban szerveztük meg a projekthez kapcsolódó nemzetközi konferenciát. A konferencia célja volt: az aktív időskor fogalom és jelenség tartalmának kibontása,a nemzetközi tapasztalatok megismerése és összevetése, a figyelem ráirányítása az időskori tanulás fontosságára és az e téren összegyűjtött tapasztalatok közkinccsé tétele. Célcsoport: hazai és nemzetközi szakértők, aktív időskorral foglakozó kutatók, civil vezetők, polgármesterek, idősgondozási intézmények vezetői. A konferencián a magyar és norvég szakértőkön, kutatókon kívül más országok kutatói is részt vettek /pl: Lengyelország, Oroszország/. A Pécsi Tudományegyetemen a konferencia témájában jelentős kutató és gyakorlati munka is folyik, mely a konferencián bemutatásra is került. A partner képviseletében 3 szakértő érkezett Norvégiából, akik előadással is hozzájárultak a konferenciához. Egy rendkívül színvonalas és szakmai konferencián vehettek részt az érdeklődők. A rendezvény segítségével hazai és nemzetközi kutatók, professzorok találkozhattak és cserélhettek véleményt, illetve prezentálhatták előadásaikat. Nemzetközi példákon keresztül betekintést nyertünk más országok időskorhoz köthető ellátási rendszerébe, illetve - a konferenciát megelőző workshophoz hasonlóan –olyan ötletekkel, megoldásokkal találkozhattunk, melyek gyakorlatba ültetése, hazai megvalósítása aktívan hozzájárulhat a hazai minőségi időskori ellátás kiépítéséhez.

Oldalak