COALESCCE, INTERREG EUROPE Program- az EU támogatásával megvalósuló kezdeményezés, amely segítséget nyújt a közösségi energia projekteknek

A projekt fókuszában a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése, az energiabiztonság növelése és az üzemanyag-szegénység leküzdése érdekében a "Zöld növekedés – Green Growth" áll, melynek egyik eleme lehet, hogy növeljük a közösségi energia beruházások számát, aminek alapfeltétele, hogy a helyi megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos közösségi kapcsolatokat javítsuk, fejlesszük.

A peer review-n arra kerestük a választ, hogy hogyan lehet a közösségi energia beruházásokat népszerűsíteni a megyében, ill. hogyan lehet finanszírozni ezeket a beruházásokat, különösen az EU 2020-as időszak lezárulta után.

A találkozóra a partnerek egy-egy szakértőt hoztak magukkal, akik a két megjelölt fókuszterület szakértői voltak, ahol az előadásokon összegyűjtött információk, és tapasztalatcsere alapján a javaslatokat tesznek a megyére vonatkozóan, amelyek elősegíthetik a beruházásokat.

Jelenleg a 100%-os állami támogatású megújuló energia és energiahatékonysági felhívások nem hatnak ösztönzőleg a közösségi energetikai projektekre.

A projekt célja, hogy a közösségi energiaberuházások száma növekedjen a partnerországokban. Ennek megvalósítása érdekében a LENERG Energiaügynökség Nonprofit Kft. egy akciótervet készít, melynek fontos részét képezik a partnerek által bemutatott jó gyakorlatok.

A szakmai értékelést előkészítő heti programsorozatban az alábbi előadásokon vettek részt a partnerek:

  • Zalatnay László (Magyar Természetvédők Szövetsége – Föld Barátai Magyarország) – Közösségi energia projektek, tapasztalatok és nehézségek
  • Román Tibor (OTP Bank Nyrt.) - A megújuló energiák finanszírozásának banki lehetőségei (ESCO finanszírozás, kereskedelmi banki finanszírozás, lakossági finanszírozás, társasházak, lakásszövetkezetek finanszírozása), „Lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia felhasználásának növelését célzó hitel” GINOP-8.4.1/A-17. „Épületenergetikai fejlesztések megújuló energiaforrás hasznosításával kombinálva” – GINOP-4.1.1-8.4.4-16, „Vállalkozások megújuló energia használatával megvalósuló épületenergetikai fejlesztéseinek támogatása a közép-magyarországi régióban kombinált hiteltermékkel” – VEKOP-5.1.1-5.1.2-16 kódszámú pályázat bemutatása.
  • Varga Katalin (Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal) –Legfontosabb feladata partnereivel együttműködve az ellátásbiztonság fenntartása, illetve a lakossági, közületi és ipari fogyasztók védelme. A felhasználók érdekeit szem előtt tartva folyamatosan ellenőrzi az engedélyesek számlázási, szerződéskezelési és ügyfélszolgálati tevékenységét. Az előadásban az új METÁR rendszert mutatta be Varga Katalin.
  • Bartók Szabolcs és Feith Ágnes (DeNovo Home Kft. Debrecen) - Épületek energiatakarékosságát eredményező felújítása (Épületek energetikai minősítése, panelprogram felújítások, az energetikai minőség javításának takarékosságnak a lehetőségei)
  • Mihalik Zsuzsa – (Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat)Az előadásban hallhattunk Hajdú-Bihar megye szerepéről az energiafejlesztésben, Hajdú-Bihar Megyei Klímavédelmi és Klímaváltozási Platform fejlesztéséről, „Fenntartható Energia- és Klímaakciótervről” (SECAP), ill. az Interreg Central Europe Programban megvalósuló CitiEnGov projektről, mely jó példaként a COALESCCE projektbe is bekerülhet.
  • Mátrai Melinda területfejlesztési referens, (Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat) - A terület- és településfejlesztési operatív program (pl. Helyi feltételek megteremtése a gazdasági növekedés ösztönzése és a foglalkoztatás növelése érdekében, vállalkozásbarát és népességmegőrző városfejlesztés, „Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése” című (TOP-3.2.1-15 kódszámú) pályázatok, ill. a (TOP-3.2.2-15) Önkormányzatok által vezérelt, a helyi adottságokhoz illeszkedő, megújuló energiaforrások kiaknázására irányuló energiaellátás megvalósítása, komplex fejlesztési programok keretében) pályázatok bemutatását részletezte előadásában.

A találkozó során lehetőséget biztosítottunk külső programokon való részvételre is, ahol a partnerországok képviselői megismerkedhettek a régióban jelentkező problémákkal, azok megoldására irányuló kezdeményezésekkel, gyakorlatokkal:

  • Told község, közösségi energia projekt: A román határ melletti 360 fős kis zsákfaluban a házak többségben nincsen se víz, se villany, lakosai közül mindössze 7 főnek van munkája, a felnőttek jelentős része analfabéta és a roma népesség aránya kb. 70-80%-os. Az egy főre jutó szociális innováció viszont egész biztosan itt a legnagyobb az országban: van díjnyertes biobrikett üzem, webshopba termelő hímzőmanufaktúra, közösségi kert és egy virágzó kultúrház. Oktatásközpontú, komplex integrációs program keretében valódi közösségi energiát hoztak létre, egyfajta más megközelítéssel, követendő példaként.

2013 tavaszán SozialMarie-díjjal jutalmazták Told község biobrikett-gyártását. A biobrikett a falu egyik legégetőbb problémáját, a fűtőanyaghiányt oldja meg. A mezőgazdasági melléktermékekből, például kukoricaszárból, szénából, szalmából és papírhulladékból készülő brikett jól, és ami fontos, legálisan fűt, mivel így a falusiaknak nem kell fát lopniuk a közeli magánerődből. Egy nyári időszak alatt két kézi présgéppel 30 ezer brikettet gyártottak, ami húsz családnak jelentett januárig elegendő fűtőanyagot. A SozialMarie díjjal járó pénzből még tovább bővítik a „brikettüzemet″, és így lehetőséget biztosítanak több lakosnak is az állandó munkára.

  • Hajdúszoboszló Város Önkormányzata– Megújuló energia és energiahatékonyságot célzó beruházásokat mutatott be Kocsisné Szabó Angéla, aki a jövőbeli terveikről, és szemléletformáló projekt terveiről is beszélt.
  • Nagyhegyes Község Polgármesteri Hivatal – Az elmúlt évek és a jelenlegi megújuló energetikai és energiahatékonyságot célzó beruházásokról beszélt Bajusz Istvánné, polgármester Asszony és Cseke Tamás, igazgatási csoportvezető, többek között a közvilágítás felújításának lehetőségéről, jövőbeli pénzügyi megoldásokról.

 

December 7-én, a debreceni Centrum Hotelben megtartott, külső érdeklődők részére is nyitott zárórendezvényen az Egyesült Királyságból érkezett vezető partnerünk Dave Catherall és Andrew Hunt tartott szakértői értékelést közel 30 fő részére. Javaslataik, ajánlásaik alapvetően két téma köré csoportosultak, az első a finanszírozás, a második a kommunikáció. Előadásuk a SWOT analízis analógiája alapján készült, mely az ajánlások alapján kidolgozott akcióterv alapját képezi. Az ajánlások többek között az ESCO modell elterjesztésére, ill. a megye szereplői közötti intenzívebb és hatékonyabb együttműködésre irányult.

Az előadás végén röviden bemutatták az egyes partnerek, hogy milyen jó gyakorlatokat használhat fel Hajdú-Bihar megye, mely modellek adaptálásának lehetőségét szintén az akciótervben fogják megvizsgálni.

GALÉRIA megtekintése